ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA

Sveta Nedelja

mise 141220201.BLAGOSLOV OBITELJI / KUĆA:

U okolnostima pandemije bolesti Covid-19 i na preporuku Nadbiskupa, s pastoralnim pohodom svećenika i blagoslovom obitelji započeli smo u adventsko vrijeme. Negdje će taj susret biti samo u dvorištu, pred ulaznim vratima ili u prozračenom predvorju/hodniku kuće uz otvorena ulazna vrata, ali svakako je važno da svećenik posjeti vašu obitelj i u molitvi zazove na vas Božji blagoslov za iduću godinu.

Ove godine Župe neće dobiti bogoslova za pomoć. Nastojat ću vas, ako budem zdravstveno u mogućnosti, posjetiti što više osobno, župnik svoje župljane. Zato s blagoslovom započinjemo u došašću. A došašće je dio božićog ciklusa.

U Predbožićnom pismu kardinal Josip Bozanić piše: „Ovogodišnji blagoslov obitelji neka se obavi, premda će imati određene posebnosti. Sada je iznimno važna znakovitost svećenikove blizine, a na nama je vidjeti kako taj pohod u konkretnim prilikama oblikovati. Daje se mogućnost, kao što su neki župnici to počeli činiti, da se s blagoslovom započne i u došašću te da se taj pohod obiteljima protegne izvan do sada uobičajenih vremenskih okvira. On će se moći protegnuti tijekom prvih mjeseci nove godine sve do korizme… Pohod, makar i kratak, ima svoju snagu u susretu, u molitvi, u blagoslovu, u donošenju zajedništva, utjehe i nade.

Od utorka, 15. prosinca župnik nastavlja s pohodom i blagoslovom obitelji. 

                                                                                         

UTORAK, 15.12. – SVETONEDELJSKI BREG i V. NAZORA (Sveta Nedelja)

Od 9 sati blagoslov  u: Svetonedeljski breg (od većih brojeva), Stari put, Sopot, V. Nazora.

SRIJEDA, 16.12. – OREŠJE

Od 9 sati blagoslov u: Selska, Selska odv., M. Gupca, N.Tesle, V. Nazora, Trnička.

ČETVRTAK, 17.12. - OREŠJE

Od 9 sati blagoslov u: Zagorkina.

PETAK, 18.12. - OREŠJE

Od 10 sati blagoslov u: Trg lipa.

SUBOTA, 19. 12.  – OREŠJE

Od 9 sati blagoslov u: Stara cesta, Selčica, Ledinice, Zdenčica.

NEDJELJA, 20. 12. – HOTO NASELJE – UL. PLATANA

Od 12:30 sati blagoslov u ul.  Platana.

 

UTORAK, 22. 12.  -  Orešje

Od 9 sati blagoslov u: Savska cesta, Klest, Vrtna, Gajeva, Cvjetna,  Gospodsko.

SRIJEDA, 23. 12.  SVETOJ NEDELJI

Od 9 sati blagoslov u: Okićka, Vinogradska, Vinogradska odv.,

(Od 14 sati) Trg A. Starčevića.

Molimo vas da svi koji su u mogućnosti sudjelovati u molitvi i blagoslovu vaše obitelji dočekate svećenika u predvorju kuće sa zaštitnim maskama za lice, te se izbjegava svaki fizički kontakt tj. rukovanje i da se poštuje propisani razmak od 1,5 – 2 metra.

Dar prigodom blagoslova upisuje se u knjižicu darovatelja u rubriku dar za crkvu, a darovi obitelji tijekom godine za potrebe Župe i Nadbiskupije u rubriku obiteljski dar.

Bili bi vam zahvalni ako dar za crkvu stavite u kovertu na kojoj piše prezime obitelji s adresom, a u knjižicu darovatelja vi upišete datum i dar, a svećenik će potpisati. 

Prijedlog. Ukoliko netko iz bilo kojih razloga ne može primiti svećenika u svoj dom, postoji mogućnost da toga dana obitelj dođe na svetu misu u našu crkvu – gdje će biti posebna molitva na nakanu tih obitelji s posebnim blagoslovom. Obitelj koja se odluči na ovakav izvanredni blagoslov zbog korone neka svoj dolazak prijavi u župni ured.

Ako nas ne možete zbog bolesti ili samoizolacije primiti u terminu objavljenog rasporeda, blagoslov će se po vašem pozivu obaviti tijekom siječnja ili veljače.

 

2. SVETE MISE (EUHARISTIJSKA SLAVLJA) - čuvati ono što je vrijednost i dragocjenost.

NEDJELJOM: u našoj Župi svake se nedjelje slave tri svete mise (u 7:30 u kapeli u Strmcu, u 9 i 11 sati u crkvi ili na otvorenom ispred pastoralnog centra).

U došašću će subotom biti i večernja misa (u 17:30 sati u crkvi) koja će biti kao i nedjeljna, četvrta sv. misa stoga što ne smije previše ljudi biti na misama nedjeljom (do 25 osoba na misi u crkvama).

Nedjeljom slavimo, kad god je moguće, sv. misu na otvorenom. 25 vjernika moći će misu pratiti u crkvi, 20-ak u prostoru Emaus, 15-ak u katehetskoj dvorani, a ostali na otvorenom. Bogu hvala da imamo obnovljene prostore koje ćemo koristiti za sudjelovanje u sv. misama.

 

SVAGDANOM: RANOJUTARNJE SVETE MISE „MISE ZORNICE“ - u došašću mise zornice u 6 sati slave se u utorak i četvrtak u župnoj crkvi, u srijedu u Strmcu.

U ponedjeljak i petak će biti večernja misa u 18:30 u Strmcu, a u subotu u 17:30 sati u župnoj crkvi (ova misa je kao i nedjeljna).

3.AKCIJE ŽUPNOG CARITASA U ADVENTSKOM VREMENU

U mnogočemu se moramo prilagođavati pa tako i u kartativnim (humanitarnim) akcijama našeg Župnog caritasa, ali ne želimo zaboraviti siromašne.

Osim što vas pozivamo da pomognete korisnike naše župe donošenjem hrane, ove ćemo godine sva prikupljena sredstva usmjeriti prema župi Čučerje gdje su mnoge obitelji stradale u velikom potresu.

Kutije s natpisom POMOGNIMO POTREBNIM ŽUPLJANIMA I STRADALIMA U POTRESU do četvrte došašće su postavljene u crkvi i ispred pastoralnog centra. Prehrambenim namirnicama, higijenskim potrepštinama ili novčanim darom pomognite one koji su u potrebi. Namjeravamo novčanim prilogom pomoći jednu obitelj stradalu u potresu u obnovi njihove kuće.

Hvala vam unaprijed na vašem velikom srcu.

Pomažimo i činimo dobro samo s ljubavlju.

4.NEDJELJA CARITASA obilježava se treće nedjelje Došašća (13. prosinca), pod geslom „SVJEDOCI SVJETLA“, a uvijek iznova potiče vjernike na obnovu vjere i djelotvornu ljubav – Caritas. Dok radosni čekamo rođenje Sina Božjega, želimo kroz naše molitve tu djelotvornu ljubav i radost podijeliti s potrebitim obiteljima na našoj Župi i Nadbiskupiji. Kolekta i darovi idu za nadbiskupijski i župni Caritas.

Prilogom pomažemo našem župnom Caritasu, kako bi mogao pomoći, svima onima među nama kojima je pomoć potrebna.

BOŽIĆNI KOLAČI: članovi župnog Caritasa će četvrte nedjelje došašća (20. Prosinca) ponuditi božićne kolače. Pozivaju vas da se uključite u pripremu kolača, koje možete donijeti u pastoralni centar u subotu od 17 do 18:30 sati.

 

5.ISPOVIJED U DOŠAŠĆU

Pitanje svetih ispovijedi je također veoma važno. Velike ispovijedi po župama u došašću neće biti. Stoga će župnik u petak u 18 sati u Strmcu, u subotu nakon sv. mise u 17:30 sati i u nedjelju u 10:20 do 10:50 sati biti na raspolaganju za ispovijed.

 

6.ISPOVIJED BOLESNIH ŽUPLJANA: kroz ovo vrijeme neće biti župnikova pohoda niti posjete bolesnima prije Božića, nego će župnik one bolesne koji žele ispovijediti i pričestiti prigodom pohoda i blagoslova obitelji. Ipak, župnik će rado doći (dan-noć) na svaki poziv iz obitelji ako je netko smrtno bolestan.

7.UPIS MISNIH NAKANA DO KRAJA LIPNJA – župnik upisuje telefonski u uredovno vrijeme ili u župnom uredu.

8.SUSRET MINISTRANATAu subotu u 12 sati. Pozivamo dosadašnje ministrante i one koji se žele uključiti u ministrantsku zajednicu.

9.HVALA obiteljima koje svojim obiteljskim darom doprinose za crkvene potrebe i radove u župi. Pozivamo i ostale obitelji da pomognu u svojim mogućnostima svojim obiteljskim darom.

10.RADOVI U ŽUPI:

U tijeku su radovi drenaže temelja župne crkve sjeverne strane.

11.PROBE ZBOROVA U ŽUPI: probe svih zborova se otkazuju do daljnjega.

 

12.ŽUPNA KATEHEZA: Diljem Nadbiskupije nastavlja se s dosadašnjim načinima održavanja toga važnog oblika crkvenoga djelovanja koje uvodi u istinski rast u vjeri i zajedništvo s Isusom Kristom. U sljedećem tjednu održava se u skupinama prema objavljenom rasporedu.

  • Prvopričesnici (3. razredi) – jedan susret tjedno po rasporedu u skupinama.
  • Krizmanici (8. razredi) - jedan susret tjedno po rasporedu u skupinama.
  • Drugi razredi: u nedjelju, 20. prosinca u 10:10 sati.
  • Sedmi razredi: u nedjelju, 13. prosinca u 10:10 sati.

 

13.PRIVILEGIRANI DANI DOŠAŠĆA: od 17. prosinca.

 

14.PRIJAVA ZA POSJET SVEĆENIKA I BLAGOSLOV OBITELJI te UPIS U ŽUPNU KARTOTEKU: molimo vjerničke obitelji koje do sada nisu primale svećenika ili su novodoseljene na području naše Župe, da se prijave u župni ured zbog upisa u kartoteku Župe i posjeta svećenika i blagoslova obitelji. Isto vrijedi i za podstanare koji žive na području Župe.

 

15.Vjerski tisak: GK-redizajnirani, Mak, Katolički kalendari… – poslužite se!

 

Župne obavijesti od 14. do 20. prosinca 2020. (pdf)

 

Župni ured

Adresa: Svetonedeljska 18, 10431 Sveta Nedelja
Telefon: 01 / 33 70 755
e-mail: zupa.svnedelja@gmail.com
web: www.zupa-presvetotrojstvo.hr
 
IBAN: HR4524030091120001699 (Samoborska banka)
 
VRIJEME ZA IZDAVANJE DOKUMENATA I DOGOVOR:
UTORAK 17 - 18
SRIJEDA 9 - 10
ČETVRTAK 17 - 18
PETAK 17 - 18
 
DUHOVNI RAZGOVOR I SASTANCI SA ŽUPNIKOM PO DOGOVORU

PONEDJELJKOM, SUBOTOM I BLAGDANOM URED NE RADI
 poboznost
 
 
 pijanist